Gwangju (Korece: 광주 Türkçe okunuşu: Kvangcu) ışık anlamındaki "광(gwang)" ve il/şehir anlamındaki "주(ju)" kelimelerinin birleşmesinden geliyor. Seul, Busan, Incheon, Daegu ve Daejeon'dan sonra Kore'nin en büyük 6. kenti sayılıyor. Hem Gwangju, hem de bulunduğu Güney Jeolla bölgesi yemekleri ile meşhur.
Kore’de beyzbol popüler sporların başında geliyor. Kore'deki beyzbol takımlarının en başarılısı sayıldığını söyeldikleri Kia Tigers'ın (11 kere şampiyonluk kazanmış) eviymiş Gwangju. 2002 FIFA Dünya Kupası ve 2015 Yaz Üniversite Oyunları'na da ev sahipliği yapmış. Aslında öyle çok da gezip görülecek bir yer yok da denebilir Gwangju'da. Bianeller, kültür ve sanat merkezleri, parklar Kore'deki birçok şehir gibi Gwangju'da mevcut.
Mudeungsan (무등산, Türkçe okunuşu: Mudıngsan) Dağı ise bence şehrin en güzel yeri, özellikle de sonbaharda. Zirveler, tapınaklar ve doğa yürüyüşüne çıkan tipik Koreli ajumma ve ajusshiler (Korece teyze ve amcalar) ile haftasonu temiz hava alıp kafa boşaltmak için güzel bir yer. Mudeungsan Milli Parkı aynı zamanda Kore'deki 6 jeoparktan birisi. Dağın çoğu yerini henüz ben de görmesem de bir sonraki ziyaretimde dinazor kalıntılarını olan bölgeleri görmeyi planlıyorum.
Gwangju Güney Kore tarihinde çok büyük önem taşıyan iki olaya da ev sahipliği yapmış. İlki Gwangju Öğrenci Bağımsızlık Hareketi, ikincisi ise Gwangju Ayaklanması (5.18 Olayları)
Gwangju Öğrenci Bağımsızlık Hareketi
Kore 1910-1945 yılları arasında Japon işgali altında yönetilmiş. 1929 Ekim ve Kasım'ında Gwangju'da Japon emperyalizmine karşı ayaklanan öğrencilerin bağımsızlık hareketi daha sonrasında tüm ülkeye yayılmış ve bir bağımsızlık mücadelesine dönüşmüş. Bu ayaklanma 1919'da Japon sömürgesi olmaya karşı yapılan ilk hareket 1 Mart (3.1) Hareketi (Korece: 삼일 운동, Türkçe okunuşu: sam-il undong) ile beraber Kore tarihinde büyük önem taşıyor.
Gwangju Ayaklanması: 18 Mayıs - 27 Mayıs 1980 Olayları
18 Mayıs tarihinde başladığı için kısaca 5.18 (Korece: 오일팔, Türkçe okunuşu: o il-pal) ya da Gwangju Demokratikleşme Hareketi olarak adlandırılan, askeri darbeyle başa gelmiş Chun Doo-hwan (Korece: 전두환, Türkçe okunuşu: Çon Du-hvan) hükümetinin sıkı yönetimine karşı bir ayaklanma başlamış Gwangju'da. Chonnam Ulusal Üniversitesi'nin kapatılışının ardından okul kapısında 200 öğrencinin toplanmasıyla başlayan olaylar öğrenciler ve askerler arasında çıkan çatışmalarından ardından şehir merkezine sıçramış ve iki gün içinde protestolara katılan sivil sayısı 10.000'e ulaşmış. Karşıt gösterilerin giderek artması ile ordu şehre tüm giriş-çıkışları kapatmış ve şehirdeki iletişim ağlarını kesmiş. Kanlı haberlerin bir süre sonra ülkede yayılmaya başlamasının ardından Hwasun, Naju, Haenom, Mokpo, Yeongam gibi başka şehirlerde de hükümet karşıtı protestolar başlamış, ancak Gwangju'daki kadar şiddetli olaylar yaşanmamış. 26 Mayıs 1980'de ordu şehre girmeye tekrar hazırlanmış ve 27 Mayıs'ta 1.5 saat içerisinde siviller dağıtılmış, hem de ulusal marşlarını okurken üzerlerine ateş açılarak... Olaylarda ölenlerin sayısı 606 kişi olarak rapor edilmiş, kayıplar ve kayıtlara geçmeyenlerle beraber bu sayının daha fazla olduğu düşünülüyor. Chun Doo-hwan zaten darbeden dolayı eleştiriliyorken sivil halka özel kuvvetler ile müdahele etmesi ile bazı kesimler tarafından "Gwangju Kasabı" olarak da adlandırılmış. Gwangju Katliamı sebebiyle ölüm cezasına çarptırılmış, ancak sonra gelen cumhurbaşkanı tarafından affedilmiş.
Güney Kore demokrasisi ve tarihinde önemi bir dönüm noktası sayılan 5.18
olaylarına dair anıtlar, müzeler ve ölenlerin mezarlığı bulunuyor Gwangju’da.
Merak edenler
için Gwangju Ayaklanması'nı konu alan filmler: May 18,
ve The
Old Garden ve gerçek bir hikaye olan A Taxi Driver.
May 18 fragmanı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder