2 Ocak 2018 Salı

Gwangju Institute of Science and Technology (GIST)




GIST, Gwangju Institute of Science and Technology, 1993 yılında Güney Kore'nin Gwangju kentinde kurulmuş küçük bir enstitütü. Küçük ve Kore'de çok ön planda olmasa da okulun ve hocaların profili benim için tatmin edici. Üstelik eğitim dilinin 100% İngilizce olması ile benim başvuru listemde en üst sıraya yerleşmişti. Gelince tabi bizdeki gibi bir İTÜ, ODTÜ kıvamında bir İngilizce beklemenin bir hata olduğunu anladım. Zaman zaman Korece gerçeği ile yüzleşmek gerekse de dersler ve sınavlar İngilizce. Hocaların çoğunun Kore'nin en iyi üniversitelerinden mezun olduklarını ve genellikle Amerika geçmişlerinin olduğunu söyleyebilirim. Tahminimce araştırma odaklı kurulmuş yeni bir enstitü olarak akademik olarak iyi yerlerden çıkmış hocaları toplamışlar gibi. Yüksek proje bütçeleri ve yüksek alıntı oranları ile olarak üretken bir okul olduğunu düşünüyorum. 



Kore'deki bazı okullar yabancı öğrencilere çeşitli burslar sağlıyor. GIST de yabancı öğrencilere bazı kolaylıklar sağlayan bir okul. Yabancı öğrenciler harçtan muaf tutuluyor, sadece kabul aldıktan sonra 680.000(615$) olan kayıt parasını tek sefer için ödemeniz gerekiyor. Eğer mezun olduğunuz kurumdan istenilen belgeyi temin ederseniz bundan da muaf tutulma şansınız var. Yine kabul aldığınız takdirde Kore'ye ilk gidişiniz için uçak biletini de okul karşılıyor. Hemen bir parantez açayım burada; bileti ilk önce siz alıyorsunuz, ilk döneminizin bitiminde okul size bilet paranızı geri ödüyor. Okula başladıktan sonra ise master öğrencileri aylık yaklaşık olarak 360.000₩, doktora öğrencileri ise 515.000 alıyor. Eğitim süresince bir dönemde 9 kredinin altına ya da 4.5 ortalamada 3'ün altına düşmediğiniz takdirde aylık olarak bu parayı almaya devam ediyorsunuz. Çalıştığınız labdan da para alıyorsunuz. Bu paranın miktarı labınıza ve hocanıza göre değişiyor. Kore'de kaldığınız süre boyunca yıllık sağlık sigortası yaptırmanız isteniyor. İki farklı sağlık sigortası mevcut: Korea National Health Insurance ve General Insurance by Hanhwa General Insurance. Ulusal sağlık sigortasının %60'ı, Hanhwa sağlık sigortasının ise %80'i okul tarafından karşılanıyor.

 Link: Financial Support 

Yüksek lisans, doktora ya da bütünleşmiş program başvuruları güz ve bahar döneminde iki ayrı başvuru dönemi olarak açılıyor. (Burada bahar dönemi ilk dönem, güz dönemi ise ikinci dönem sayılıyor). Online başvurunuzu yaptıktan sonra istenilen belgeleri okula postalamanız gerekiyor. Postalamak için son günlere kalmamanızı tavsiye ederim. Yoksa benim gibi 300 lira kargo parası ödemek durumunda kalabilirsiniz.


Online başvuruda doldurmanız istenen alanlar:
  • Knowledge of Major Field : Your knowledge, education, work experience, etc. in relation to your intended major field of study. 
  • Key Achievements : Important books, theses, reports, patents, R&D, prizes, scholarships, etc.
  • Goal of Study & Study Plan : Applicants are required to complete a Study Plan that states their intended research direction while attending GIST. Some applicants find it helpful to visit GIST department websites to learn more about our faculty and their fields of research. Applicants with strong interests in a specific field or faculty are encouraged to contact the faculty member and discuss their research intentions prior to submitting their application. Please type on the given form. 
  • Action Plan after Study : Action plan in Korea or other country after completion of study at GIST
  • Self Introduction : The purpose of this statement is to provide additional information on the applicant, which may not be otherwise stated on the Application Form. It is recommended that applicants take this opportunity to describe their personal interests, extracurricular activities, etc. Please type on the given form. Brief life history (growth process, home & social environment), your view of life, educational background, your hopes & wishes, etc.

İstenilen başvuru belgeleri   Link: Required Documents 
  • Orjinal ya da noter onaylı diploma ve transcript
  • 2 adet kapalı zarf mektup 
  • Pasaport fotokopisi
  • TOEFL(min 80), IELTS(min 6.5),TOEIC ya da TEPS sonucu  *Şartlı kabul için mezun olduğunuz kurumun eğitim dilinin İngilizce olduğuna dair bir belge vermeniz yeterli. Şartlı kabul aldığınız takdirde GIST'e girişinizden itibaren 6 ay içerisinde bir İngilizce sınav sonucu vermeniz isteniyor*.
Evrakları gönderdikten sonra yaklaşık olarak 2 ay kadar komitenin tüm başvuruları değerlendirmesini beklemeniz gerekiyor. Ben güz dönemi için başvurduğum için 15 Haziran ve civarında açıklanmasını bekliyordum. Şansıma biraz daha erken belli oldu ve 12 Haziran'da şartlı kabul aldığıma dair mail aldım. 

Kabul mailine kayıt yaptırıp yaptırmayacağınıza dair bir cevap yazmanız gerekiyor. Siz de onayladıktan sonra size küçük bir guideline da içeren bir kayıt formu gönderiyorlar. Kayıt belgelerini tamamlayıp okula postaladıktan ve 680.000(615$) ödedikten sonra okuldan size öğrenci vizesine başvurabilmeniz için gerekli evraklar gönderiliyor. 


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kore'den Notlar

Ağız Şapırdatmak Aslında sofra adabında ağız şapırdatma bizde de yok deseler de maalesef  birçoğu ağzını kapatmadan ya da şapırdata...